PUMI

Herde och Vallhund
Sedan 1917 har rasen Pumi varit en godkänd ras i Ungern, redan under 1600-1700 talet påbörjades en korsning mellan dåvarande Puli och Tysk/Fransk terrier och vallhund. Under 1900-talet ställdes frågan ifall Puli och Pumi var samma ras, men raserna delades och idag skiljer de sig markant både till utseende och temperament. Idag är givetvis Pumin en -helt egen ras och varit det under århundraden. I sitt hemland: Ungern har Pumin använts och avlats som herdehund då vallhund och även som gårdshund för att vakta sin herde och dess hem, det finns även de som säger att Pumin är en duktig rått/möss jägare. Pumi har även använts inom jakt på då främst vildsvin.
Här nedan är bilder ifrån Pumitar.hu [Länk!]

Alltid redo för arbete
Det är mycket hund i litet format, kroppen är kompakt, spänstig och alltid redo för arbete.
Tikarna brukar ligga mellan 38cm-41cm och väger runt 10kg, hanarna är något större 41-47cm och väger runt 10-15kg ca. Med vallhundens goda arbetsförmåga och lätt för att lära med terrierns skärpa så kräver Pumin sin ägare. Visst är rasen socker-söt, men det är betydligt mycket mer än så i en Pumi. Under dess koala liknande utseende gömmer de sig en riktig arbetsnarkoman, om inte du har arbete åt en Pumi så kan jag garantera dig att den fixar arbete själv iform som ex: designa om ditt hem eller valla dina grannar och bilar. Det jag menar med detta är att Pumin är en fantastisk ras för dig som vill arbeta med din Pumi i form  av hundsport som exempelvis Agility/Bruks/Vallning. Det finns absolut inga begränsningar på vad man kan hitta på med sin Pumi. Med det menar jag att Pumin inte enbart en sällskapshund. Om Pumin får utlopp för sin energi genom fysisk och mental träning och god fostran så är det en fantastisk hund som är otroligt sällskaplig och kelsjuk.

Kroppsvallare som driver med skall
Pumin är en kroppsvallare som driver med skall, det innebär inte att Pumin skall bita boskapen eller för den delen skälla oavbrutet, men vid situationer som kräver så lägger gärna Pumin på ett skall. Eftersom Pumin använder sitt skall i arbete, så kan vi summera att den älskar sin egna röst. Jag skulle säga att det är helt individuellt hur pass mycket din pumi kommer älska sin röst i form av olika läten och skall, men man bör iallafall vara medveten om att ljuden hör Pumin till. När mognaden kommer och med positiv förstärkning och inlärning så kan även den ljudligaste Pumin lära sig att kontrollera ljudnivån. Som ovan nämnt så finns de endel gårdshund-vakt och även här ger Pumin alarm iform av skall.
-Det är en ljudlig ras!

Pälsen 
Pälsen på en vuxen Pumi är något sträv med vågig till lockig päls. Pälsen är av bra kvalité varken för tjock eller tunn men tät, Pumin skall både kunna arbeta i varmare väder och heller inte frysa när det är kyligare. Pälsen fäller inte utan växer och kan bli ca 15 cm lång utan klippning. Att rekommendera är att hålla efter pälsen -med längre sax och att hålla den tovfri genom att borsta och kamma pälsen några gånger per månad. Pumin ska ställas lockig och det är ingen ras som har Pudelns ex perfektion vid utställning. Pälsen stöter bra av sig smuts om man ger den chansen. Här hemma sköljer vi av våra hundar om de ex är leriga och tvättar vid behov.

Den unga Pumin har valppäls som är mjuk och något rakare än vuxenpälsen ofta tovar valppälsen lätt. Senare blir pälsen strävare och lockigare och mer lättskött. Färger inom rasen är Svart till grå i alla dess nyanser, Fako och Maskad Fako. Man önskar att de föds svara och sedan ljusnar under dess första år till nyanser av grått. De finns även färgkombinationer som inte rasstandarden tillåter och det är black and tan, brun och blå. Pälsen är verkligen under förändring under hela Pumins livstid både till färgen och struktur.

Allergivänlig- Nej.
Pumin sägs vara allergivänliga, men jag väljer att säga att det är den inte. Rasen tappar inte päls men som allergiker kan man fortfarande reagera på Pumins saliv, urin och körtlar.

©L.Bahri, Kvikur Pumikennel