Årsresume och 2017

Tänkt skriva ihop en årsresume och lite inför 2017. Som alltid har året gått jätte-fort.

JANUARI 2016
Vi började året med en godkänd runda i Rallylydnad N som Apollogruppen anordnade så väl. Vi genomförde även ett godkänt doftprov i NoseWork Eucalyptus och hade några fantastiska snö-dagar att spendera i skidspåret blandannat med att ha Millan som drag-tolke hund och springa löst, något jag även hoppas på att 2017’s Januari ska bjuda på! 🙂

FEBRUARI 2016
Ännu en godkänd runda i Rallylydnad Nybörjare och även ett 1:a pris med andra placering i lydnaden.  Fick fin-besök utav Ida med pumisarna Teyla och Q’smi.
Fick även upp ögonen för lite bruks och där personspår.

MARS 2016
Under Mars är vår stora resa nära vi ska nämligen till CRUFTS (!!) värdens största hundutställning (Verkligen 😛 ) .
Millan avmaskas och får vacc kontrollerade hos veterinär, jag och min mamma Eva-Lena får några dagar i London innan utställningen i Birmingham, England.
Dags för utställning Millan ställs i AV import Pastoral grupp placerar sig 1:a i sin grupp och tar sedan i sista rundan en Resev best bitch! Därmed kvalificerar hon sig till Crufts 2017!
Jag är fortfarande så galet stolt över Millan!!

APRIL 2016
Millan tar en sista godkänd runda i Rallylydnad och får Titlen RLD N.
Debuterar i Apellklass spår och matte failar totalt med starten och vi missar spårdelen går över till lydnadsdelen och placerar oss ändå.. 😉 Bland alla brukshundar glada och stolta är vi ändå! Som nästan alla årstider om året är vi mycket ute och promenerar med vänner och deras hundar något både jag och Millan älskar. Här med Simon vår granne Evas Pumi.

MAJ 2016
Under Maj åker vi mycket ut till Stockholms södra BK och tränar för skojs skull och vi gör en debut i LK2, där tyvärr platsen förstörs utav en annan deltagares hund. Domarna är förstående och Millan får en till chans den var helt -OK ! Dock failar vi rutan och springer långt-långt utanför planen och jag väljer att stryka oss även om känslan var god. Well well. Här går vi mest och väntar på löp och min student närmar sig det finns inte så mycket tid för träning eller tävling.

JUNI 2016
I början utav Juni tar jag studenten och det firas ordentligt jag partajade ganska hårt så jag var trött och njöt av bra promenader och sol med Millan i ca 2 v efter.
Millan blev även KM i Agility och Rallylydnad 2016
Så VIPS kom löpet och vår Finlands resa började planeras ordentligt.

JULI 2016
Under Juli reser vi till Finland och den 10 Juli vet jag inte riktigt vad jag ska välja men jag väljer att faktiskt backa bakåt och välja en annan väg och den visar sig vara en riktig succé Millan faller för Kirka och han föll även för henne <3. Det blev bra tillslut, jag är otroligt tacksam för Mirjamis öppenhet och engagemang. Vi fick verkligen se Finland också det var en mycket rolig vecka i Finland som min snälla mamma följde med på! ❤
Hela Juli och en bit in i Agusti spenderades på vårt landställe på Öland!
iiii väntan på något GOTT! ❤

AGUSTI 2016
Millan fick god motion under hela dräktigheten och var frisk och stark, jag undrade så om det var någon valp där inne (?). Så vi gjorde ett UL och fick bekräftat att det var små valpar där inne. Millan växte och växte och valparna hade party inne i magen! 🙂

SEPTEMBER 2016
Så kom September då dem var beräknade. Men valparna trivdes ypperligt i magen fick vi bekräftat på dag 69 hos veterinären där vi gjorde UL och röntgen och kollade på Millan samt valparnas hjärtfrekvens ingen stressad mamma och inga stressade valpar.
Men så kom den där söndagsmorgonen.. 😉 Nog hade vi väntat jag hade varit uppe nästan dygnet runt i mer i 1 vecka för jag väntade så på valparna plus ett litet oros moment att dem beslutade sig för att komma dag 71! 😉 Jag får ett meddelande på morgonen om jag tror dem ska komma snart (?) jag svarar nej inte denna morgon. Men joho 15 minuter efter är vår första valp här Lilla My, Millan biter av navelsträngen och valpen tar sig ur ”bubblan” och den tar för sig utav mjölkbaren. En 40 minuter efter kommer valp nr 2 och det är en STOR hane nämligen Stinky, Millan biter även av navelsträngen här och Stinky är stark tar sig ur bubblan och tar även han för sig utav mjölken. Så sist men inte minst 20 min efter kommer Snorkfröken som även här Millan biter av navelsträngen och hon tar sig ut bubblan också stark och hungrig. Det var vår Mumin-Trio. Dem alla tre är svartfödda med god kropp vad vi kan se och första veckorna innan dem öppnar ögonen har valparna och Millan lugn och ro.
Jisses vilken känsla! ❤
Millan ville helst aldrig lämna valparna ut en snabbis in och allt skulle serveras inne i lådan mat och vatten.
Valparna äter och växer och utvecklas väl vad vi kan se, Millan är oerhört mån om sina fina valpar! Vi börjar även ta emot besök ifrån v 3.
OKTOBER 2016
Valparna börjar bli vildare och vildare och med medvetna om sin omgivning deras nya ägare har varit på besök och vid 6 v ålder så har vi även valt ut vilken valp som går till vilket hem i samband med detta får vi även ut DNA testet som visar på att Ylenmäen Obelix ”Kirka” är pappa till vår kull och givetvis är vår Millan mamma till kullen.

NOVEMBER 2016
Valparna är sjövilda och Millan är överlycklig att det är sådan fart på valparna, dem får vara ute mycket i alla väder i snö/sand/jord/gräs/sten. Valparna vet besiktigas och är leveransklara den 13 Oktober. Stinky- Verner flyttar till Selma i Göteborg med familj. Lilla My flyttar till Blekinge till Emma. Efter DNA resultatet beslöt vi oss för att behålla Snorkfröken då NiM och det är något jag är otroligt nöjd med även om hon är helt sjö-vild non-stop men det kommer bli bra! 🙂 Millan är också nöjd över beslutet att NiM fick stanna hos oss. I November försöker vi få in lite vardagsrutiner igen med jobb och plugg.

DECEMBER 2016
Så är det ju december som vi står i nu, det rullar på NiM är sjövild vilket hon också får vara nyfiken och energin skulle räcka åt X-antal hundar men oj så kul vi har det, som tur är är NiM otroligt go och kelig. Millan är super fräsch efter sina valpar inte tappat päls eller något möjligtvis tovar hon lite mer än vanligt och vi är mycket ute och promenerar med vänner och deras hundar i skog och mark. Vi tränar lite allt möjligt och har ingen riktig plan eller mål för tillfället utan tränar för det behövs och det är roligt! 🙂 NiM får följa med i alla olika situationer och miljöer på jobb/stan/skog/träningshallar/träffa andra hundar och verkligen bara vara valp. Vi tävlade även Inoff agility där Millan hade bäst tid utan fel och placerade sig 1:a. Så vi har suttit och kollat på lite starter i Agility under 2017.
Jag och familjen ska utomlands nu i Dec, men hundarna kommer ha det så bra hos hundvakten.

Tror inget kan mäta sig med år 2016 största höjdpunkt när valparna föddes. Otroligt tacksam att allt gick så bra och att valparna verkar pigga och alerta i sina nya hem.
fullsizeoutput_382

Vi har lite mål inför 2017 också men vi får väl se vad vi lyckas uppnå.
* Millan och NiM ska kunna gå behärskat bredvid varandra på promenad i koppel.
(Dvs inte få lekutbrott på varandra gäller bägge två!).
*Ta RLD F titlen och starta i Avancerad.
*Avklara Apellklassen.
*Ställa Millan utomlands för 4e och sista int CACIB.
*Kanske ställa NiM när hon är mogen för det.

Ja det är väl det! 🙂 Vi får se vart 2017 tar oss helt enkelt.
Jag kommer börja läsa på KTH till våren och försöka kombinera det med både jobb och Pumisarna. Tror det kommer gå väldigt bra hela kombon och det är tur jag har så engagerade föräldrar i hundarna som kan hjälpa mig. 🙂

Även fått förfrågan om vi planerar kull under 2017. Svar på det är, nej det gör vi inte.
Först ska vår Mumin-trio få växa upp och så ska jag utvärdera lite både hälsa och mentalitet. Millan ska också utvecklas väl och fortsätta vara frisk. Ingen stress.
Skulle allt detta påvisas positivt finns det ev en plan för en och Millans sista kull 2018.