18 September 2016, Mumin kullen är här!

Hej, så äntligen kom dagen då Mumin-kullen föddes här hemma hos oss.

Millan höll sina valpar länge inne i magen, eller rättare sagt dem trivdes ypperligt i magen och besluta sig komma på dag 69. Vi var på södra djursjukhuset och kollade upp Millan i fredags, då jag ville se så allt stod rätt till nu när Millan gått några extradagar. Vi fick så proffsig hjälp och allt stod rätt till blodvärden, röntgen och ultraljud, hjärtatna slog i jämn och hög takt på valparna(valparna var inte stressade!) och även Millan var välskapt vad vi kunde se både inne och utanpå. Millan har varit pigg och allert hela dräktigheten och även kort inpå födelsen.

I natt väckte Millan mig först vid tre för att få kel.. Sedan vid fem för att rastas. Ska också tillägga att det var första natten jag sov. Eftersom jag kände mig så lättad att kontrollen hos vet ansågs som en normaldräktighet, så hade jag släppt oron att Millan gått 63 dagar +.  Men vid sju väcktes jag igen och klev upp då Millan skuttade in i valplådan. Så jag satte mig och sa ”Idag tycker jag valparna ska komma!” Så såg jag att värkarbetet påbörjat!!

Bara 17 minuter efter var vår första tik född 07.17 och 196g. Hon var stark och tog direkt plats för att dia.  Millan fick själv på alla dem 3 valparna öppna fosterhinnan och sedan bita av navelsträngen medan jag övervakade och tog ut vätska ifrån andningsvägarna.  08.17 kom vår andra valp en hane på 245g! Han var stark när han kom ut, några sekunder efter han var född låg han i mjölkbaren! 😉
08:37 kom en tik 202g med mycket läten och iver att komma igång!
Det var så otroligt häftigt att se att allt detta vårdande utav valparna finns där så starkt instinktivt. Millan är så mån om sina små ❤ Första rastningen efter valparna (som vi väntade med ett tag så dem skulle känna sig trygga) så ville inte Millan ur valplådan.
Hon skrek efter sina valpar.  Hon vill fortfarande knappt lämna dem för att gå ut och göra sina behov. Hon är snabb och vill direkt in igen. Men jag är bara glad utav att se att hon och valparna har så starka band!
Vi fick vänta på valparna men när dem väl beslöt sig för att komma, då gick det snabbt!
3 välskapta valpar jag hoppas dem ska fortsätta växa och bli starka! Millan och valparna får nu endast vila med övervakande ögon.

KL2A2715.jpg